Er zijn maar weinig bands die het meer dan een kwart eeuw volhouden. Het aantal bands dat na zo’n periode nog altijd met de gretigheid van een jonge hond musiceert, is helemaal op één hand te tellen. Van Dik Hout is zo’n zeldzaamheid. Een Nederpopinstituut dat trots is op het muzikale verleden, maar altijd vooral vooruit is blijven kijken.
Wie de geschiedenis van de Nederlandstalige muziek bekijkt, ziet in de jaren negentig een vacuüm ontstaan. Oudgedienden doen hun ding nog wel, maar voor jonge bands is Nederlandstalig musiceren in die tijd niet bepaald hip. Wars van trends koppelt Van Dik Hout in 1994 een modern rockgeluid aan pakkende Nederlandstalige teksten. Het slaat in als een bom. Hits als Stil In Mij en Alles Of Niets groeien uit tot lijfliederen van een generatie, het debuutalbum wordt een onvervalste klassieker. Met de albums en hits die volgen weet Van Dik Hout altijd de tijdsgeest te vangen. Ook wisten ze steevast op cruciale momenten een muzikaal stempel te drukken. Of het nu tijdens optredens op grote festivals als Pinkpop, Lowlands of Concert at SEA was, met eigen shows, tijdens muziekprijzengala’s, met de laatste significante muzikale bijdragen van Herman Brood (de single Pijn), of tijdens het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Máxima. Van Dik Hout was er steeds bij en kleurde het collectieve geheugen met hun muziek.
Van Dik Hout blijkt een pioniersrol te hebben vervuld. Nederlandstalig is in de Nederlandse muziek de norm en jonge muzikanten die zijn opgegroeid in die periode – van hitduo Suzan & Freek tot nummer 1-rapper Snelle, noemen het werk van Van Dik Hout een inspiratiebron. In 2021 ontvangt de band de Gouden Harp vanwege de grote en belangrijke bijdrage aan de muziekindustrie gedurende ruim 25 jaar. “Als je even afstand neemt om te zien waar je staat en wat je hebt bereikt, ga je ineens dubbel en dwars beseffen wat je in handen hebt”, aldus Martin Buitenhuis. “Er zijn jaren geweest dat we ons ding deden en er verder niet bij nadachten. Het besef dat we impact hebben gemaakt en generaties na ons hebben beïnvloed, is prachtig. Het heeft ons doen opleven en het geeft extra energie.”
Met de hit Één Nacht Eeuwigheid uit 2019 scoorde Van Dik Hout de grootste radiohit in jaren. De titelsong van hun laatste album is daarmee direct uitgegroeid tot een nieuwe klassieker in hun toch al imposante oeuvre vol Nederpopklassiekers.
2021 was een bewogen jaar voor Van Dik Hout. Een jaar waarin ze De Gouden Harp in ontvangst mochten nemen maar ook afscheid moesten nemen van bandlid en drummer Oscar Kraal. Het overlijden van Oscar is de inspiratie voor de meest recente single ‘Op De Golven Dansen Wij’. Een lied over het lot en het leven. Waar er vol liefde wordt terug gekeken worden er ook weer nieuwe wegen ingeslagen. Zo reisde Van Dik Hout af naar Berlijn om samen met producer Niels Zuiderhoek deze nieuwe single op te nemen en een nieuw muzikaal hoofdstuk te schrijven. Want waar Van Dik Hout trots is op het muzikale verleden blijven ze vooral vooruitkijken!